Ålands lagting

HEMSTÄLLNINGSMOTION nr 11/2003-2004

Lagtingsledamot

Datum

 

Göte Winé

2004-03-10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


Besökarcentrum i Bomarsund

 

 

Ett av Ålands mest besökta turistmål är Bomarsunds fästningsområde. Området är tyvärr dåligt utvecklat som turistmål och sevärdhet. Enda sättet för turister att få information i Bomarsund är när man kommer med buss som hyrt in en guide.

     Nu är det hög tid att ett besökarcentrum skapas i Bomarsund. Bomarsund är oerhört betydande för Ålands historia, särskilt demilitariseringen och neutraliseringen. Det behöver också satsas  pengar på landsbygden för att hålla den levande och för att man skall kunna hålla servicen på en tillfredställande nivå.

     Med anledning av minnesåren 2004–2006 är det lämpligt att påbörja det länge planerade besökarcentret i Bomarsund för att erbjuda besökarna information och fakta om platsen samt turistservice. Den nya digitalserien om Bomarsunds fästningsområde borde givetvis finnas på besökscentret. Viktigt är att se de stora turistiska utvecklingsmöjligheterna i Bomarsund.

 

Med anledning av det ovanstående föreslår vi

 

att lagtinget hos landskapsstyrelsen hemställer om att ett besökscentrum förverkligas i Bomarsund under jubileumsåren 2004– 2006 för att exponera de stora historiska och turistiska värden som området representerar.

 

 

Mariehamn den 10 mars 2004

 

 

Göte Winé

 

 

Lasse Wiklöf

 

 

Barbro Sundback

 

 

Camilla Gunell

 

 

Carina Aaltonen

 

 

Christian Beijar