Ålands lagting

HEMSTÄLLNINGSMOTION nr 9/2003-2004

Lagtingsledamot

Datum

 

Lasse Wiklöf

2004-03-10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 

 


En realistisk turiststatistik

 

 

Ålands statistik- och utredningsbyrå (ÅSUB) har under många år följt upp den åländska turistnäringens utveckling genom kontinuerlig rapportering över antalet inresande och övernattande med mera. Det är ett förtjänstfullt arbete. Likväl förhåller det sig dock så att de siffror som offentliggörs över antalet totala inresande inte ger en rättvisande bild över det faktiska antalet turister som de facto besöker Åland.

     Det totalantal inresande som enligt nuvarande systematik anges bibringar dock allmänheten en uppfattning om att Åland utövar betydligt större dragningskraft på turister än vad som är fallet.

     När Åland årligen redovisar inresandesiffror på 1,7-1,9 miljoner blir dessa uppgifter direkt missvisande eftersom endast ca 25-30 % verkligen besöker landskapet i meningen att de går iland och övernattar. Det överväldigande flertalet kommer aldrig utanför hamnområdet utan har Åland som destination för genomresa eller vändpunkt på en kryssning.

     För att skapa en verklighetstrogen bild över de inresande turisterna borde tonvikten i redovisad statistik läggas på turister som realt besöker Åland. Sekundärt bör man också redovisa den stora grupp som aldrig stiger iland i landskapet. Med en sådan tonvikt skulle ålänningarna och allmänheten i övrigt få en mycket mer verklighetstrogen bild över hur turistnäringens inflöden faktiskt ser ut.

 

Med anledning av det ovanstående föreslår vi

 

att lagtinget hos landskapsstyrelsen hemställer om att tonvikten i ÅSUB:s turiststatistik liksom marknadsföringen av densamma läggs på de turister som realt besöker Åland och övernattar i landskapet och sekundärt på de turister som aldrig stiger iland.

 

 

Mariehamn den 10 mars 2004

 

 

Lasse Wiklöf

Camilla Gunell

Barbro Sundback

 

 

Christian Beijar

 

 

Carina Aaltonen

 

 

Göte Winé