Ålands landskapsstyrelse

PARALLELLTEXTER

 

Datum

 

 

2003-10-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Parallelltexter till landskapsstyrelsens framställning

Slopande av det allmänna avdraget samt ändringar i landskapsandelslagstiftningen

·       Landskapsstyrelsens framställning nr 2/2003-2004

 

INNEHÅLL

L A N D S K A P S L A G om upphävande av 7a § kommunalskattelagen  för landskapet Åland. 1

L A N D S K A P S L A G om ändring av landskapslagen om landskapsandelar till kommunerna. 1

L A N D S K A P S L A G om ändring av 11 och 12 §§ landskapslagen om planering av och landskapsandel för socialvården  6

L A N D S K A P S L A G om ändring av 7 och 39 §§ landskapslagen om planering av och landskapsandel för undervisnings- och kulturverksamheten. 7

 

 

1

L A N D S K A P S L A G
om upphävande av 7a § kommunalskattelagen
för landskapet Åland

 

     I enlighet med lagtingets beslut föreskrivs

 

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

7a §

Allmänt avdrag

En skattskyldig fysisk person har rätt att vid kommunalbeskattningen göra ett allmänt avdrag om fem procent från förvärvsinkomsten. Avdraget görs sedan alla andra avdrag vid kommunalbeskattningen har gjorts, men före grundavdraget.

 

 

 

 

     (paragrafen upphävs)

 

 

2

L A N D S K A P S L A G
om
ändring av landskapslagen om landskapsandelar till kommunerna

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     upphävs 2 § 5 punkten och 2c § landskapslagen den 19 oktober 1993 om landskapsandelar till kommunerna (70/1993), av dessa lagrum 2 § 5 punkten sådan den lyder i landskapslagen den 26 mars 1998 (25/1998) och 2c § sådan den lyder i landskapslagen den 31 januari 2002 (7/2002), samt

     ändras 1 § 1 mom., 2 § 2 punkten, rubriken till 4 kap., 9, 11 och 14 §§, 15 § 1 och 3 mom., 16 § 1 och 3 mom., 17 § 1 mom. och 19 §, av dessa lagrum 2 § 2 punkten sådan den lyder i landskapslagen den 26 mars 1998, 11 § sådan den lyder i landskapslagarna den 26 mars 1998 och den 20 maj 1999 (27/1999), 9 § sådan den lyder i landskapslagen den 11 maj 2000 (23/2000) samt 1 § 1 mom., 15 § 3 mom., 16 § 1 och 3 mom., 17 § 1 mom. och 19 § sådana de lyder i landskapslagen den 31 januari 2002, som följer:

 

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

1 §

Lagens tillämpningsområde

     I denna lag finns bestämmelser om allmän landskapsandel, uppgiftsbaserad landskapsandel och finansieringsunderstöd till kommunerna. Dessutom finns i lagen bestämmelser om kompensation till kommunerna för uteblivna intäkter från beskattningen av kapitalinkomst.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

1 §

Lagens tillämpningsområde

     I denna lag finns bestämmelser om allmän landskapsandel, uppgiftsbaserad landskapsandel, utjämning av landskapsandelarna samt finansieringsunderstöd till kommunerna. Dessutom finns i lagen bestämmelser om kompensation till kommunerna för uteblivna intäkter från beskattningen av kapitalinkomst.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

2 §

Definitioner

     I denna lag förstås med

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     2) finansieringsunderstöd komplettering av skatteinkomster och understöd enligt prövning,

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     5) skatteören de till skatteören omräknade totala skatteinkomsterna sådana de redovisas till kommunerna i samband med debiteringsredovisningen.

 

 

2 §

Definitioner

     I denna lag förstås med

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     2) finansieringsunderstöd (utesl.) understöd enligt prövning,

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     (punkten upphävs)

 

2c §

Omvandling av kompensation

     Kompensation som en kommun erhåller med stöd av 2b § omvandlas genom tillämpning av kommunens inkomstskattesats till en kalkylerad beskattningsbar inkomst som vid tillämpningen av denna lag och landskapslagen om en särskild justering av landskapsandelarna till kommunerna (26/1999) läggs till den beskattningsbara inkomsten vid kommunens inkomstbeskattning.

 

 

 

 

     (paragrafen upphävs)

 

9 §

Koefficient enligt bosättningsstrukturgrupp

     Koefficienterna enligt de bosättningsstrukturgrupper som avses i landskapslagen om bosättningsstrukturgrupper (73/1993) är följande:

Kommunens bosättningsstrukturgrupp

 

Koefficient

1

3,91

2

1,31

3

0,90

4

0,24

 

 

9 §

Koefficient enligt bosättningsstrukturgrupp

     Koefficienterna enligt de bosättningsstrukturgrupper som avses i landskapslagen om bosättningsstrukturgrupper (73/1993) är följande:

Kommunens bosättningsstrukturgrupp

 

Koefficient

1

2,80

2

0,27

3

0,00

4

0,00

 

4 kap. Finansieringsunderstöd

 

 

4 kap. Utjämning och finansieringsunderstöd

 

11 §

Komplettering av skatteinkomsterna

     Komplettering av skatteinkomsterna beviljas kommuner i vilka medeltalet av den beskattningsbara inkomsten vid kommunens inkomstbeskattning per invånare för de tre senast slutförda kommunalbeskattningarna underskrider den kompletteringsgräns som på basis av 2 mom. och den i 3 mom. fastställda koefficienten bestäms för kommunen.

     Kompletteringsgränsen erhålls genom att ett basberäkningsbelopp multipliceras med de koefficienter som bestäms för kommunen enligt 3 mom. Vid fastställandet av basberäkningsbeloppet beräknas för varje år under de tre senast slutförda kommunalbeskattningarna kvoten ellan den totala beskattningsbara inkomsten vid kommunens inkomstbeskattning i alla åländska kommuner och det totala antalet invånare i alla åländska kommuner. Den erhållna kvoten för varje år sammanräknas och divideras med antalet jämförelseår (tre), varvid basberäkningsbeloppet erhålls.

     Koefficienterna för beräkning av kompletteringsgränserna är följande:

Kommun

Koefficient

Skärgårdskommuner och kommuner med mindre än 500 invånare

0,95

Kommuner med mellan 500 och 1 100 invånare

0,90

Kommuner med mer än 1 100 invånare

0,85

     Komplettering av skatteinkomsterna räknas ut genom att skillnaden mellan kompletteringsgränsen och medeltalet av den beskattningsbara inkomsten vid kommunens inkomstbeskattning per invånare för de tre senast slutförda kommunalbeskattningarna i kommunen multipliceras med kommunernas genomsnittliga inkomstskattesats i landskapet Åland under det år till vars inkomster beskattningen hänför sig samt med antalet invånare i kommunen den första dagen sistnämnda år. Om kommunernas genomsnittliga inkomstskattesats i landskapet överstiger kommunens egen inkomstskattesats för den senast slutförda beskattningen används den sistnämnda inkomstskattesatsen vid beräkningen av skattekompletteringen enligt denna paragraf.

     Med skärgårdskommun avses Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar, Sottunga och Vårdö kommun.

 

 

 

11 §

Utjämning av landskapsandelarna

     Landskapsstyrelsen fastställer årligen för varje kommun ett utjämningsbelopp som antingen skall läggas till eller dras ifrån kommunens landskapsandelar.

     Utjämningsbeloppet räknas ut genom att skillnaden mellan den enligt 3 mom. bestämda utjämningsgränsen och medeltalet av den beskattningsbara inkomsten vid kommunens inkomstbeskattning per invånare för de tre senast slutförda beskattningarna i kommunen multipliceras med kommunernas genomsnittliga inkomst­skatte­sats i landskapet under det år till vars inkomster beskattningen hänför sig samt med antalet invånare i kommunen den första dagen sistnämnda år.

     Utjämningsgränsen erhålls genom att ett basberäkningsbelopp multipliceras med kommunens koefficient enligt 4 mom. Vid fastställandet av basberäkningsbeloppet be­räknas för varje år under de tre senast slutförda kommunalbeskattningarna kvoten mellan den totala beskattningsbara inkomsten vid kommunens inkomstbeskattning i alla åländska kommuner och det totala antalet invånare i alla åländska kommuner. Den erhållna kvoten för varje år sammanräknas och divideras med antalet jämförelseår (tre), varvid basberäknings­beloppet erhålls.

     Koefficienterna för beräkning av utjämningsgränserna är följande:

Kommun

Koefficient

Skärgårdskommuner* och kommuner med mindre än 500 invånare

0,95

Kommuner med mellan 500 och 1 100 invånare

0,90

Kommuner med mer än 1 100 invånare

0,85

* med skärgårdskommun avses Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar, Sottunga och Vårdö kommun

     Om utjämningsbeloppet enligt 2 mom. blir positivt läggs hela beloppet till kommunens landskapsandelar. Om kommunernas genomsnittliga inkomstskattesats i landskapet är högre än kommunens egen inkomstskattesats för den senast slutförda beskattningen skall den sistnämnda inkomstskattesatsen i sådana fall användas vid beräkningen av utjämningsbeloppet. Om utjämningsbeloppet blir negativt dras ett belopp motsvarande 12,5 procent av utjämningsbeloppet av från kommunens landskapsandelar.

     Med den beskattningsbara inkomsten vid kommunens inkomstbeskattning avses den inkomst som beräknas genom att kommunens skatteinkomster multipliceras med kommunens inkomstskattesats. Som kommunens skatteinkomster beaktas inkomsterna från förvärvsinkomst- och samfundsskatten sådana de redovisas till kommunen i samband med debiteringsredovisningen, kompensation som kommunen erhåller med stöd av 2b § samt övriga inkomster som enligt lag skall omräknas till beskattningsbar inkomst vid kommunens inkomstbeskattning.

 

14 §

Beviljande av allmän landskapsandel och finansieringsunderstöd

 

     Den allmänna landskapsandelen och kompletteringen av skatteinkomsterna beviljas av landskapsstyrelsen utan ansökan. Understöd enligt prövning skall sökas hos landskapsstyrelsen före utgången av augusti.

     Den allmänna landskapsandelen beviljas varje år senast den 11 januari. Komplettering av skatteinkomsterna beviljas årligen före utgången av mars och understöd enligt prövning före utgången av finansåret. Till beslutet skall fogas en anvisning om rättelseyrkande.

 

 

 

 

 

     (nytt moment, jfr 2 mom. ovan)

 

 

14 §

Beviljande av allmän landskapsandel och finansieringsunderstöd samt fastställande av utjämningsbelopp

     Den allmänna landskapsandelen (utesl.) beviljas av landskapsstyrelsen utan ansökan. Understöd enligt prövning skall sökas hos landskapsstyrelsen före utgången av oktober.

 

     Den allmänna landskapsandelen beviljas varje år senast den 11 januari och i samband med det fastställs utjämningsbeloppet. Om underlaget för beräkning av utjämningsbeloppet inte finns tillgängligt vid denna tidpunkt fastställs ett preliminärt utjämnings­belopp utgående från de uppgifter som finns tillgängliga. Det preliminära utjämningsbeloppet tillämpas tills det verkliga utjämningsbeloppet kan fastställas och utjämningen justeras sedan i efterhand.

     Understöd enligt prövning beviljas före utgången av finansåret. Till beslutet skall fogas en anvisning om rättelseyrkande.

 

15 §

Tidpunkt för utbetalning

     Den allmänna landskapsandelen betalas månatligen till kommunen från ingången av finansåret i lika stora poster senast den 11 varje månad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Kompletteringen av skatteinkomsterna och kompensationen för uteblivna intäkter från beskattningen av kapitalinkomst betalas till kommunen i två lika stora poster i april och oktober. Om kompletteringen eller kompensationen är liten kan den betalas i en enda post i april.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

15 §

Tidpunkt för utbetalning

     Den allmänna landskapsandelen betalas månatligen till kommunen från ingången av finansåret i lika stora poster senast den 11 varje månad. Utjämningen av landskapsandelarna enligt 11 § beaktas i samband med utbetalningen av landskapsandelarna. Utjämningsbeloppet läggs till den allmänna landskapsandelen. Utjämningsbelopp som skall dras av från landskapsandelarna dras ifrån den allmänna landskapsandelen. Om utjämningsbeloppet är större än den allmänna landskapsandelen skall den överskjutande delen av beloppet dras ifrån landskapsandelen för driftskostnader som beviljats för socialvården. Om inte heller den sistnämnda landskapsandelen är tillräcklig skall den del av utjämningsbeloppet som ännu återstår dras ifrån landskapsandelen för driftskostnader som beviljats för undervisnings- och kulturverksamheten.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -     (Utesl.) Kompensationen för uteblivna intäkter från beskattningen av kapitalinkomst betalas till kommunen i två lika stora poster i april och oktober. Om (utesl.) kompensationen är liten kan den betalas i en enda post i april.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

16 §

Betalning av utebliven förmån

     Framkommer det först sedan den i 19 § nämnda tiden gått till ända uppgifter som inte tidigare stått till en kommuns eller ett kommunalförbunds förfogande, och har kommunen eller kommunalförbundet på grund därav inte fått sådan landskapsandel, komplettering av skatteinkomsterna eller kompensation för uteblivna intäkter från beskattningen av kapitalinkomst som kommunen eller kommunalförbundet enligt landskapslag hade rätt till, skall det uteblivna beloppet betalas till kommunen eller kommunalförbundet. På beloppet skall betalas en årlig ränta som motsvarar grundräntan räknat från ingången av den månad då landskapsandelen, kompletteringen av skatteinkomsterna eller kompensationen för uteblivna intäkter från beskattningen av kapitalinkomst borde ha betalats.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Landskapsstyrelsen får besluta att en utebliven förmån betalas senare i samband med utbetalningen av följande landskapsandelar, komplettering av skatteinkomsterna eller kompensation för uteblivna intäkter från beskattningen av kapitalinkomst.

 

 

16 §

Betalning av utebliven förmån

     Framkommer det först sedan den i 19 § nämnda tiden gått till ända uppgifter som inte tidigare stått till en kommuns eller ett kommunalförbunds förfogande, och har kommunen eller kommunalförbundet på grund därav inte fått sådan landskapsandel (utesl.) eller kompensation för uteblivna intäkter från beskattningen av kapitalinkomst som kommunen eller kommunalförbundet enligt landskapslag hade rätt till, skall det uteblivna beloppet betalas till kommunen eller kommunalförbundet. På beloppet skall betalas en årlig ränta som motsvarar grundräntan räknat från ingången av den månad då landskapsandelen (utesl.) eller kompensationen för uteblivna intäkter från beskattningen av kapitalinkomst borde ha betalats.

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Landskapsstyrelsen får besluta att en utebliven förmån betalas senare i samband med utbetalningen av följande landskapsandelar (utesl.) eller kompensation för uteblivna intäkter från beskattningen av kapitalinkomst.

 

 

17 §

Återbetalning av grundlös förmån

     Om en kommun eller ett kommunalförbund utan grund har fått landskapsandel, komplettering av skatteinkomsterna eller kompensation för uteblivna intäkter från beskattningen av kapitalinkomst, skall landskapsstyrelsen bestämma, att det överbetalda beloppet skall återbetalas. På det som återbetalas uppbärs en årlig ränta som motsvarar grundräntan räknat från ingången av den månad under vilken landskapsandelen, kompletteringen av skatteinkomsterna eller kompensationen för uteblivna intäkter från beskattningen av kapitalinkomst har betalts.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

17 §

Återbetalning av grundlös förmån

     Om en kommun eller ett kommunalförbund utan grund har fått landskapsandel (utesl.) eller kompensation för uteblivna intäkter från beskattningen av kapitalinkomst, skall landskapsstyrelsen bestämma, att det överbetalda beloppet skall återbetalas. På det som återbetalas uppbärs en årlig ränta som motsvarar grundräntan räknat från ingången av den månad under vilken landskapsandelen (utesl.) eller kompensationen för uteblivna intäkter från beskattningen av kapitalinkomst har betalts.

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

19 §

Rättelseförfarande

     En kommun som inte nöjer sig med ett beslut om beviljande av allmän landskapsandel, komplettering av skatteinkomsterna eller kompensation för uteblivna intäkter från beskattningen av kapitalinkomst har rätt att inom trettio dagar efter att ha fått del av beslutet hos landskapsstyrelsen framställa ett skriftligt yrkande på rättelse av beslutet.

 

 

19 §

Rättelseförfarande

     En kommun som inte nöjer sig med ett beslut om beviljande av allmän landskapsandel (utesl.) eller kompensation för uteblivna intäkter från beskattningen av kapitalinkomst har rätt att inom trettio dagar efter att ha fått del av beslutet hos landskapsstyrelsen framställa ett skriftligt yrkande på rättelse av beslutet.

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den 1 januari 2004. Vid fastställande av justeringsbelopp i enlighet med landskapslagen om en särskild justering av landskapsandelarna till kommunerna (26/1999) för åren 2004 och 2005 skall bestämmelserna i den 2c § som upphävs genom denna lag samt bestämmelserna i 11 § tillämpas i den lydelse de hade innan denna lag trädde ikraft.

 

 

3

L A N D S K A P S L A G
om ändring av 11 och 12 §§ landskapslagen om planering av och landskapsandel för socialvården

 

     I enlighet med lagtingets beslut ändras 11 § och 12 § 2 mom. landskapslagen den 19 oktober 1993 om planering av och landskapsandel för socialvården (71/1993), av dessa lagrum 11 § sådan den lyder i landskapslagen den 25 juni 2003 (48/2003), som följer:

 

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

11 §

Landskapsandelsprocenter enligt bosättningsstrukturgrupp

     Landskapsandelsprocenterna enligt de bosättningsstrukturgrupper som avses i landskapslagen om bosättningsstrukturgrupper (73/1993) är följande:

Kommunens bosättningsstrukturgrupp

Landskapsandels­procenter

1

30,2

2

30,2

3

30,2

4

19,6

 

 

11 §

Landskapsandelsprocenter enligt bosättningsstrukturgrupp

     Landskapsandelsprocenterna enligt de bosättningsstrukturgrupper som avses i landskapslagen om bosättningsstrukturgrupper (73/1993) är följande:

Kommunens bosättningsstrukturgrupp

Landskapsandels­procenter

1

30,2

2

30,2

3

28,2

4

19,6

 

12 §

Beviljande och utbetalning av landskapsandelar

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Den landskapsandel för driftskostnader som beviljas enligt 1 mom. utbetalas månatligen till kommunen från ingången av finansåret i lika stora poster senast den 11 varje månad.

 

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

12 §

Beviljande och utbetalning av landskapsandelar

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Den landskapsandel för driftskostnader som beviljas enligt 1 mom. utbetalas månatligen till kommunen från ingången av finansåret i lika stora poster senast den 11 varje månad. I samband med utbetalningen beaktas utjämningen av landskapsandelarna i enlighet med landskapsandelslagen.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den 1 januari 2004.

 

 

4

L A N D S K A P S L A G
om ändring av 7 och 39 §§ landskapslagen om planering av och landskapsandel för undervisnings- och kulturverksamheten

 

     I enlighet med lagtingets beslut ändras 7 § 2 mom. och 39 § 1 mom. landskapslagen den 19 oktober 1993 om planering av och landskapsandel för undervisnings- och kulturverksamheten (72/1993), av dessa lagrum 7 § 2 mom. sådant det lyder i landskapslagen den 20 maj 1999 (29/1999) och 39 § 1 mom. sådant det lyder i landskapslagen den 26 mars 1998 (27/1998), som följer:

 

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

7 §

Landskapsandel till kommuner

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Koefficienterna för de olika kommungrupperna är följande:

Kommun

Koefficient

Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar och Sottunga

0,85

Vårdö

0,64

Faståländska kommuner med högst 1 000 invånare

0,43

Faståländska kommuner med mer än 1 000 invånare

0,34

Mariehamn

0,24

 

 

7 §

Landskapsandel till kommuner

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Koefficienterna för de olika kommungrupperna är följande:

Kommun

Koefficient

Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar och Sottunga

0,85

Vårdö

0,64

Faståländska kommuner med högst 1 100 invånare

0,43

Faståländska kommuner med mer än 1 100 invånare

0,34

Mariehamn

0,24

 

 

39 §

Utbetalning

     Den landskapsandel för driftskostnader som beviljats enligt 38 § 1 mom. utbetalas månatligen till landskapsandelstagaren från ingången av budgetåret i lika stora rater senast den 11 varje månad.

 

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

39 §

Utbetalning

     Den landskapsandel för driftskostnader som beviljats enligt 38 § 1 mom. utbetalas månatligen till landskapsandelstagaren från ingången av budgetåret i lika stora rater senast den 11 varje månad. I samband med utbetalningen beaktas utjämningen av landskapsandelarna i enlighet med landskapsandelslagen.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den 1 januari 2004.