Ålands landskapsstyrelse

PARALLELLTEXTER

 

Datum

 

 

2002-12-05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Parallelltexter till landskapsstyrelsens framställning

Lagstiftning om klientens ställning och rättigheter inom socialvården

·       Landskapsstyrelsens framställning nr 8/2002-2003

 

INNEHÅLL

L A N D S K A P S L A G om ändring av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om socialvård  1

L A N D S K A P S L A G om ändring av 2 § landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av lagen om patientens ställning och rättigheter 7

 

 

1

L A N D S K A P S L A G
om
ändring av landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om socialvård

 

       I enlighet med lagtingets beslut

       ändras 1 § 1 mom. och 2 § landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av riksförfattningar om socialvård (101/1995) samt

     fogas till lagen nya 2 a - 2 f §§ som följer:

 

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

1 §

     Socialvårdslagen den 17 september 1982 (FFS 710/1982) och lagen den 3 augusti 1992 om klientavgifter inom social- och hälsovården (FFS 734/1992) skall, med i denna lag angivna avvikelser, tillämpas i landskapet Åland.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

1 §

       Med i denna lag angivna avvikelser skall i landskapet Åland tillämpas följande lagar:

       1) Socialvårdslagen den 17 september 1982 (FFS 710/1982).

       2) Lagen den 3 augusti 1992 om klientavgifter inom social- och hälsovården (FFS 734/1992).

       3) Lagen den 22 september 2000 om klientens ställning och rättigheter inom socialvården (FFS 812/2000).

     4) Lagen om tillsyn över privat socialservice (FFS 603/1996).

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

2 §

     I landskapet gäller följande avvikelser från bestämmelserna i socialvårdslagen:

     1) hänvisningen i 2 § till lagen om planering av och statsandel för social- och hälsovården (FFS 733/1992) skall i landskapet avse landskapslagen om planering av och land­skapsandel för socialvården (71/1993),

     2) bestämmelsen i 8 § beträffande statstjänsteman skall i landskapet gälla landskapstjänsteman,

     3) bestämmelsen i 10 § 1 mom. om skyldighet för kommun att ha en yrkesutbildad personal för verkställigheten av socialvården utgör inget hinder för att två eller flera kom­muner har gemensam personal,

     4) bestämmelserna i 43 § skall tillämpas så att det som gäller för staten och kommunen även skall gälla för landskapet,

     5) hänvisningen till rikets kommunallag i 46 § 2 mom. skall i landskapet avse kom­munallagen för landskapet Åland (5/1980),

     6) hänvisningen i 54 § till sådana organ som avses i 6 § 1 mom. folkhälsolagen (FFS 66/1972) skall i landskapet avse hälsonämnden enligt landskapslagen om hälso- och sjukvården (60/1993) och

     7) bestämmelserna i 57 § beträffande tystnadsplikt för personer i statlig och kommunal anställning skall tillämpas även på den som är anställd av landskapet och handhar i lagrummet avsedda uppgifter.

     Lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården skall enligt denna lag äga tilllämpning i landskapet till den del bestämmelserna gäller socialvården. Hänvisningen i lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården till 32 § 3 mom. grundskolelagen skall i landskapet avse 21 § 3 mom. grundskolelagen för landskapet Åland (18/1995). Hänvisningen till 4 § 1 mom. 4 punkten lagen om planering av och statsandel för social- och hälsovården i 12 § lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården skall i landskapet avse 3 § 1 mom. 4 punkten landskapslagen om planering av och landskapsandel för socialvården. Med avvikelse från vad som stadgas i 10 § lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården kan även förmögenhet beaktas vid bestämmandet av betalningsförmågan såsom närmare stadgas i landskapsförordning.

 

 

 

2 §

       Socialvårdslagens bestämmelser gäller i landskapet med följande avvikelser.

     1) Hänvisningen i lagens 2 § till lagen om planering av och statsandel för social- och hälsovården (FFS 733/1992) skall i landskapet avse landskapslagen om planering av och landskapsandel för socialvården (71/1993).

     2) Bestämmelsen i lagens 8 § om statstjänsteman skall i landskapet gälla landskapstjänsteman.

     3) Bestämmelsen i lagens 10 § 1 mom. om skyldighet för kommun att ha en yrkesutbildad personal för verkställigheten av socialvården utgör inget hinder för att två eller flera kommuner har gemensam personal.

     4) Hänvisningen i lagens 46 § 2 mom. till rikets kommunallag (FFS 365/1995) skall i landskapet avse kommunallagen för landskapet Åland (5/1980).

     5) Hänvisningen i lagens 54 § till sådana organ som avses i 6 § 1 mom. folkhälsolagen (FFS 66/1972) skall i landskapet avse hälsonämnden enligt landskapslagen om hälso- och sjukvården (60/1993).

 

 

     Ny paragraf

 

 

 

2a §

     Lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården skall enligt denna lag äga tillämpning i landskapet till den del bestämmelserna gäller socialvården. Lagens bestämmelser gäller i landskapet med följande avvikelser.

     1) Hänvisningen i lagens 4 § 3 punkt till 32 § 3 mom. grundskolelagen (FFS 628/1998), rörande läroplikt för barn med handikapp som inte kan få undervisning i den nioåriga grundskolan, skall i landskapet avse 21 § 3 mom. grundskolelagen för landskapet Åland (18/1995).

     2) Hänvisningen i lagens 12 § till 4 § 1 mom. 4 punkten lagen om planering av och statsandel för social- och hälsovården (FFS 733/1992), rörande en kommuns köp av socialvårdstjänster, skall i landskapet avse 3 § 1 mom. 4 punkten landskapslagen om planering av och landskapsandel för socialvården (71/1993).

     3) Med avvikelse från bestämmelsen i lagens 10 § kan även förmögenhet beaktas vid bestämmandet av betalningsförmågan enligt vad som närmare stadgas i landskapsförordning.

 

 

     Ny paragraf

 

 

 

2b §

      De allmänna bestämmelserna i första kapitlet lagen om klientens ställning och rättigheter inom socialvården, gäller i land­skapet med följande avvikelser.

      1) Begreppet socialvård omfattar sådan barnomsorg som avses i barnomsorgslagen för landskapet Åland (14/1997).

     2) Begreppet handling avser en i 1 § 1 och 2 mom. landskapslagen om allmänna handlingars offentlighet (72/1977) nämnd handling, som innehåller uppgifter om en klient eller någon annan enskild och som ansluter sig till socialvård som ordnas av myndigheter eller privata.

 

 

     Ny paragraf

 

 

 

2c §

      Bestämmelserna om klientens rättig­heter och skyldigheter i andra kapitlet lagen om klientens ställning och rättigheter inom socialvården, gäller i landskapet med följande avvikelser.

     1) Lagens 8 § 3 mom. är inte tillämplig i landskapet. Om uppgifter har tillförts ett ärende genom annan än klienten får ärendet inte avgöras innan klienten har underrättats om och givits tillfälle att yttra sig över uppgifterna. Ett ärende kan dock avgöras utan att klienten har givits tillfälle att yttra sig om hörande är uppenbart onödigt, äventyrar syftet med beslutet eller om ärendets avgörande inte kan uppskjutas.

     2) Hänvisningarna i lagens 11 § om rätten för en klient eller dennes företrädare att ta del av uppgifter skall i landskapet avse 13-15 b §§ samt 21 § landskapslagen om allmänna handlingars offentlighet (72/1977). Den begränsning av rätten att ta del av uppgifter som följer av hänvisningen i lagens 11 § 3 mom. till bestämmelser i lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet skall dock vara tillämplig i landskapet.

     3) Hänvisningen i lagens 13 § 1 mom. till personuppgiftslagen (FFS 523/1999), rörande i vilken i personuppgiftslagen avsedd registeransvarigs personregister uppgifter kommer att registreras, skall i landskapet avse landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av vissa riksförfattningar rörande personregister (57/1991) samt tredje kapitlet landskapslagen om allmänna handlingars offentlighet (72/1977).

 

 

     Ny paragraf

 

 

 

2d §

      Bestämmelserna om sekretess, tystnadsplikt och utlämnande av sekretess­belagda uppgifter i tredje kapitlet lagen om klientens ställning och rättigheter inom socialvården, gäller i landskapet med följande avvikelser.

     1) Hänvisningen i lagens 14 § 3 mom. till 31 § lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (FFS 621/1999) rörande upphörande av sekretess skall i landskapet avse 16-18 §§ landskapslagen om allmänna hand­lingars offentlighet (72/1977).

     2) Avseende tystnadsplikt gäller vad därom föreskrivs i 12 och 22 §§ landskapslagen om allmänna handlingars offentlighet (72/1977). Tystnadsplikt omfattar såväl sekretessbelagda handlingar som uppgifter som skulle ha varit sekretessbelagda om de ingick i en handling. Med undantag av vad någon på tjänstens vägnar har rätt att få kännedom om gäller tystnadsplikt även för enskilda personers eller familjers hemlighet, som personal eller den som har ett förtroendeuppdrag har fått kännedom om på grund av sin ställning eller uppdrag inom socialvården. Tystnadsplikt upphör inte efter att en sådan anställning har upphört eller ett sådant förtroendeuppdrag har avslutats.

     3) Lagens 16 § är inte tillämplig i landskapet. Uppgifter ur en sekretessbelagd handling får lämnas ut med klientens uttryckliga samtycke eller så som särskilt bestäms i lag. En minderårig kan med hänsyn till sin ålder och utvecklingsnivå samt sakens natur av vägande skäl förbjuda att upplysningar som gäller honom eller henne lämnas ut till den lagliga företrädaren, om detta inte klart strider mot den minderåriges intresse. En laglig företrädare har dock rätt att få uppgifter enligt vad som bestäms i 14 § landskapslagen om allmänna handlingars offentlighet (72/1977). När klienten saknar förutsättningar att bedöma betydelsen av samtycket får uppgifter lämnas ut med samtycke av klientens lagliga företrädare, om företrädaren själv har rätt att få informationen.

     4) Hänvisningen i lagens 18 § till lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet (FFS 621/1999) och personuppgiftslagen (FFS 523/1999), som rör utlämnande av sekretessbelagda uppgifter, skall i landskapet avse landskapslagen om allmänna handlingars offentlighet (72/1977).

     5) Hänvisningen i lagens 19 § till lagen om offentlighet i myndigheter­nas verksamhet (FFS 621/1999) rörande information som omfattas av tystnadsplikt, skall i landskapet avse landskapslagen om allmänna handlingars offentlighet (72/1977).

 

 

     Ny paragraf

 

 

 

2e §

      Bestämmelserna om socialvårdsmyn­dighetens rätt att få sekretessbelagda upp­gifter och handräckning i fjärde kapitlet lagen om klientens ställning och rättigheter inom socialvården, gäller i landskapet med följande avvikelser.

     1) En klients rätt att anmärka, som avses i lagens 23 §, omfattar även den socialvård som klienten har fått.

     2) Bestämmelsen i lagens 24 § är inte tillämplig i landskapet. Landskapsstyrelsen utser en klientombudsman som skall

a) ge klienterna råd i frågor som gäller tillämpning av bestämmelser om klientens ställning och rättigheter inom socialvården,

b) bistå klienten med att framställa anmärkning,

c) informera om klientens rättigheter,

d) också i övrigt arbeta för att främja klienters rättigheter och för att de skall bli tillgodosedda, samt

e) följa hur klienternas ställning och rättigheter utvecklas i landskapet och årligen till landskapsstyrelsen avge en redogörelse för detta.

 

 

     Ny paragraf

 

 

 

2f §

      Bestämmelserna i lagen om tillsyn över privat socialservice gäller i landskapet med följande avvikelser.

     1) Lagen skall inte tillämpas på socialservice som landskapet producerar eller verksamhet i enskilt daghem som avses i 16 § barnomsorgslagen för landskapet Åland (14/1997).

     2) Hänvisningen i lagens 5 § 4 mom. till barnskyddslagen (FFS 683/1983), som rör tillstånd till privat barnskyddsanstalt, skall i landskapet avse landskapslagen angående tillämpning av vissa författningar rörande barnskydd i landskapet Åland (13/1977).

 

 

 

 

__________________

 

 

 

 

     Denna lag träder i kraft den

     Personer som vid denna lags ikraftträdande är anställda hos en privat socialvårdsproducent, vilken bedriver verksamhet när denna lag träder i kraft, är utan hinder av bestämmelserna i 3 § 2 mom. lagen om tillsyn över privat socialservice (FFS 603/1996) behöriga för sina uppgifter.

     Privata socialvårdsproducenter skall ansöka om tillstånd enligt 5 § eller göra en anmälan som avses i 6 § lagen om tillsyn över privat socialservice (FFS 603/1996) inom sex månader efter att denna lag har trätt ikraft.

 

 

 

 

__________________

 

 


 

2

L A N D S K A P S L A G
om ändring av 2 § landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av lagen om patientens ställning och rättigheter

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     fogas till 2 § landskapslagen om tillämpning i landskapet Åland av lagen om patientens ställning och rättigheter (61/1993) ett nytt 2 mom. som följer:

 

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

2 §

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     nytt 2 moment

 

 

2 §

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Med avvikelse från bestämmelsen i 11 § 1 mom. patientlagen utser land­skapsstyrelsen en patientombudsman för landskapet.

 

 

 

 

__________________

 

 

 

 

     Denna lag träder i kraft den

 

 

 

 

__________________