Ålands landskapsstyrelse

PARALLELLTEXTER

 

Datum

 

 

2002-12-05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Parallelltexter till landskapsstyrelsens framställning

Ändring av vallagstiftningen

·       Landskapsstyrelsens framställning nr 6/2002-2003

 

INNEHÅLL

L A N D S K A P S L A G om ändring av landskapslagen om lagtingsval och kommunalval 1

 

 

L A N D S K A P S L A G
om
ändring av landskapslagen om lagtingsval och kommunalval

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     ändras 2 § 1 mom., 2a §, 32 § 1 mom., 49a § 1 och 3 mom., 51 § 1 och 3 mom., 51a § 3 mom., 55 § 2 mom., 58 § 1 mom. 2 punkten och 83 § 1 och 2 mom. landskapslagen den 30 december 1970 om lagtingsval och kommunalval (39/1970), av dessa lagrum 49a § 1 och 3 mom. sådana de lyder i landskapslagen den 6 augusti 1987 (58/1987), 32 § 1 mom. och 51 § 1 mom. sådana de lyder i landskapslagen den 26 november 1992 (58/1992) och 2 § 1 mom., 2a §, 51 § 3 mom., 51a § 3 mom., 55 § 2 mom. och 83 § 1 och 2 mom. sådana de lyder i landskapslagen den 18 februari 1999 (7/1999) samt

     fogas till lagens 11 § sådan den lyder i landskapslagen den 18 februari 1999 ett nytt 4 mom., till 18 § sådan den lyder i landskapslagen den 18 februari 1999 ett nytt 6 mom. och till lagen en ny 51b §, som följer:

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

2 §

     Val förrättas i varje kommun. Kommunen utgör ett röstningsområde om det inte av särskild orsak är erforderligt att dela in kommunen i flera röstningsområden. Kommunfullmäktige skall vid behov fatta beslut om indelning i röstningsområden. Beslutet träder i kraft den 15 oktober om beslutet fattats senast i april samma år. Ett beslut som fattas senare träder i kraft den 15 oktober följande år. Är röstberättigad inte antecknad vid någon fastighet bestämmer fullmäktige till vilket röstningsområde han skall hänföras.

 

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

2 §

     Val förrättas i varje kommun. Kommunen utgör ett röstningsområde om det inte av särskild orsak är erforderligt att dela in kommunen i flera röstningsområden. Kommunfullmäktige skall vid behov fatta beslut om indelning i röstningsområden. Beslutet träder i kraft den 15 oktober om beslutet fattats och meddelats till landskapsstyrelsen och till länsstyrelsen på Åland i egenskap av registerförvaltningens lokalmyndighet senast i april samma år. Ett beslut som fattas eller meddelas senare träder i kraft den 15 oktober följande år. Är röstberättigad inte antecknad vid någon fastighet bestämmer fullmäktige till vilket röstningsområde han skall hänföras.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

2a §

     Kommunstyrelsen skall underrätta länsstyrelsen på Åland i egenskap av registerförvaltningens lokalmyndighet och landskapsstyrelsen om indelningen i röstningsområden och den plats där röstning skall ske.

 

 

2a §

     Kommunstyrelsen fattar beslut om var röstning skall ske på valdagen samt meddelar detta till landskapsstyrelsen och till länsstyrelsen på Åland i egenskap av registerförvaltningens lokalmyndighet.

 

11 §

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

(nytt moment)

 

 

11 §

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -    I de fall där förbud mot utlämnande av personuppgifter utfärdats med stöd av 25 § 4 mom. befolkningsdatalagen (FFS 507/1993) är endast de uppgifter som avses i 8 § 2 mom. 2 och 8 punkten tillgängliga för granskning.

 

18 §

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

(nytt moment)

 

 

18 §

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Om det under valåret inte finns teknisk beredskap att genomföra förtidsröstningen så att en anteckning om röstning under förtidsröstningstiden görs direkt i rösträttsregistret såsom anges i 17 §, skall vallängderna med avvikelse från 1 mom. skrivas ut ur rösträttsregistret genast efter att registret vunnit laga kraft. Vallängderna skall sedan av landskapsstyrelsen utan dröjsmål sändas till de kommunala centralnämnderna. Landskapsstyrelsen skall senast den 1 september konstatera om teknisk beredskap föreligger.

 

32 §

     Vid centralnämnds första sammanträde fattas beslut om kungörelse, i vilken skall anges när och var i denna lag avsedda valhandlingar skall inlämnas. Kommunal centralnämnds kungörelse skall även ange antalet fullmäktige som skall väljas, datum och klockslag för valförrättningen samt innehålla uppgift om förutsättningarna för att förtidsrösta, vilka postkontor eller tillfälliga förtidsröstningsställen som är förtidsröstningsställen i kommunen och förtidröstningstiden. Vid sammanträdet fattas även beslut om beställningar av valsedlar och om övriga erforderliga åtgärder.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

32 §

     Vid centralnämnds första sammanträde fattas beslut om kungörelse, i vilken skall anges när och var i denna lag avsedda valhandlingar skall inlämnas. Kommunal centralnämnds kungörelse skall även ange antalet fullmäktige som skall väljas, datum och klockslag för valförrättningen samt innehålla uppgift om förutsättningarna för att förtidsrösta, allmänna förtidsröstningsställen i kommunen och förtidröstningstiden. Vid sammanträdet fattas även beslut om beställningar av valsedlar och om övriga erforderliga åtgärder.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

49a §

     Är antalet röstberättigade i ett röstningsområde inte flera än 50 skall kommunala centralnämnden i god tid före valen besluta att valsedlarna från ifrågavarande röstningsområde och från ett annat av kommunens röstningsområden skall granskas och räknas av kommunala centralnämnden och inte i berörda valnämnder. Om sådant beslut fattas, skall valnämnderna med bevarande av valhemligheten ta ut valsedlarna ur valurnan, räkna deras antal, lägga dessa i omslag samt inlämna valsedlarna till kommunala centralnämnden på sätt som anges i 49 § 3 och 5 mom. I valprotokollet skall anteckning om förfarandet göras.

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Kan det antas att högst 25 personer kommer att förtidsrösta i kommunalvalet i en kommun skall kommunala centralnämnden besluta att förtidsrösterna skall granskas och räknas av centralnämnden tillsammans med valsedlarna från ett av kommunens röstningsområden. Härvid skall bestämmelserna i 1 mom. iakttas.

 

 

49a §

     Är antalet röstberättigade i ett röstningsområde inte flera än 100 skall kommunala centralnämnden i god tid före valen besluta att valsedlarna från ifrågavarande röstningsområde och från minst ett annat av kommunens röstningsområden skall granskas och räknas av kommunala centralnämnden och inte i berörda valnämnder. Om sådant beslut fattas, skall valnämnderna med bevarande av valhemligheten ta ut valsedlarna ur valurnan, räkna deras antal, lägga dessa i omslag samt inlämna valsedlarna till kommunala centralnämnden på sätt som anges i 49 § 3 och 5 mom. I valprotokollet skall anteckning om förfarandet göras. Bestämmelserna i detta moment tillämpas inte i kommuner som utgör ett röstningsområde.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Om 25 personer eller färre har förtidsröstat i kommunalvalet i en kommun skall kommunala centralnämnden vid sitt sammanträde fredagen före valdagen besluta att förtidsrösterna skall granskas och räknas av centralnämnden tillsammans med valsedlarna från ett av kommunens röstningsområden. Härvid skall bestämmelserna i 1 mom. iakttas.

 

51 §

     Förtidsröstning kan anordnas i inrättning samt i kontor och tillfälliga förtidsröstningsställen som Posten på Åland (Posten) upprätthåller. Ställe där förtidsröstning anordnas benämns förtidsröstningsställe. Landskapsstyrelsen beslutar efter att ha hört Posten vid vilka kontor förtidsröstning anordnas och var tillfälliga förtidsröstningsställen inrättas.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Förtidsröstning i Postens kontor och tillfälliga förtidsröstningsställen ombesörjs av valförrättare. Posten skall senast den fredag som infaller den 44 dagen före valdagen till den kommunala centralnämnden anmäla namnen på dem som förordnats att verka som valförrättare vid postkontoren och de tillfälliga förtidsröstningsställena och deras tjänsteställning eller uppdrag samt, med beaktande av bestämmelserna i 51a § 3 mom., de tider då förtidsröstning äger rum.

 

 

51 §

     Förtidsröstning kan anordnas i inrättning samt vid allmänna förtidsröstningsställen. Ställe där förtidsröstning anordnas benämns förtidsröstningsställe. Varje kommun skall ha åtminstone ett allmänt förtidsröstningsställe om inte något annat följer av särskilda skäl. Kommunstyrelsen fattar beslut om var allmänna förtidsröstningsställen inrättas.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Förtidsröstning vid allmänna förtidsröstningsställen ombesörjs av valförrättare som förordnas av den kommunala centralnämnden. Vid varje allmänt förtidsröstningsställe skall finnas minst två valförrättare.

 

 

51a §

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Förtidsröstning på Postens kontor anordnas under den i 1 mom. nämnda perioden under kontorens öppethållningstider och på Postens tillfälliga förtidsröstningsställen under de tider Posten bestämmer. Förtidsröstning anordnas dessutom åtminstone mellan klockan 12.00 och 14.00 på kontoren och de tillfälliga förtidsröstningsställena de två lördagar som infaller under förtidsröstningstiden.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

51a §

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -    Ett allmänt förtidsröstningsställe är öppet för röstning alla dagar utom söndagar under förtidsröstningstiden om inte något annat av särskilda skäl bestäms av kommunstyrelsen. Förtidsröstning sker vid de allmänna förtidsröstningsställena under de tider kommunstyrelsen bestämmer. Röstningstiderna får inte infalla vardagar före klockan 8.00 eller efter klockan 20.00 och inte heller lördagar före klockan 10.00 eller efter klockan 16.00.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

(ny paragraf)

 

 

51b §

     Den kommunala centralnämnden skall se till att de allmänna förtidsröstningsställen som finns i kommunen har ett för förtidsröstningen lämpligt förtidsröstningsutrymme med nödvändig utrustning.

     Förtidsröstningsutrymmet skall ha tillräckligt med utrymme också för de röstande som inväntar sin tur att rösta.

 

55 §

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Har den som deltagit i förtidsröstning avlidit eller är han inte införd i rösträttsregistret eller vallängden såsom röstberättigad skall röstningen lämnas obeaktad. Om ett följebrev, på vilket en sådan kvitteringsanteckning som avses i 54c § 2 mom. inte finns, är så bristfälligt eller otydligt att det inte kan utredas vem den förtidsröstande är, skall röstningen likaså lämnas obeaktad. Vad här sägs gäller även då valkuvert är öppet eller försett med obehörig anteckning om den röstande, om kandidat eller om annat obehörigt.

 

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

55 §

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Har den som deltagit i förtidsröstning avlidit eller är han inte införd i rösträttsregistret eller vallängden såsom röstberättigad skall röstningen lämnas obeaktad. Om ett följebrev, på vilket en sådan kvitteringsanteckning som avses i 54c § 2 mom. inte finns, är så bristfälligt eller otydligt att det inte kan utredas vem den förtidsröstande är, skall röstningen likaså lämnas obeaktad. Vad här sägs gäller även då valkuvert är (utesl.) försett med obehörig anteckning om den röstande, om kandidat eller om annat obehörigt. Valkuvert som är öppet skall med bevarande av valhemligheten tillslutas enligt landskapsstyrelsens anvisningar.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

58 §

     Valsedel är ogiltig:

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     2) om valkuvert är öppet eller upptager obehörig anteckning om den röstande eller om kandidat eller annat obehörigt;

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

58 §

     Valsedel är ogiltig:

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     2) om valkuvert är (utesl.) försett med obehörig anteckning om den röstande eller om kandidat eller annat obehörigt;

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

83 §

     Kostnaderna för valförrättarna och centralnämnden för lagtingsvalet erläggs ur landskapets medel. Ur landskapets medel erläggs även kostnaderna för rösträttsregistret och vallängderna.

     De kommunala centralnämndernas, valnämndernas och valbestyrelsernas arvoden och kostnader betalas av kommunen. Kommunen är dock berättigad att erhålla ersättning för hälften av kostnaderna för arvoden, dagtraktamenten och ersättning för resekostnader som erlagts till medlemmar, ersättare och biträden i valnämnd och valbestyrelse. Kostnaderna vid kommunalvalet för tryckning av valsedlar, tryckning av i 10 § avsedda röstkort samt valhandlingar för förtidsröstningen betalas dock i sin helhet av landskapet.

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

83 §

     Kostnaderna för (utesl.) centralnämnden för lagtingsvalet erläggs ur landskapets medel. Ur landskapets medel erläggs även kostnaderna för rösträttsregistret och vallängderna.

     De kommunala centralnämndernas, valnämndernas och valbestyrelsernas arvoden och kostnader betalas av kommunen. Kommunen är dock berättigad att erhålla ersättning för hälften av kostnaderna för arvoden, dagtraktamenten och ersättning för resekostnader som erlagts till medlemmar, ersättare och biträden i valnämnd och valbestyrelse. Kostnaderna för valförrättarna och de allmänna förtidsröstningsställena betalas dock i sin helhet av landskapet, liksom kostnaderna vid kommunalvalet för tryckning av valsedlar, tryckning av i 10 § avsedda röstkort samt valhandlingar för förtidsröstningen.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den …

     Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.