Ålands landskapsstyrelse

PARALLELLTEXTER

 

Datum

 

 

2002-03-19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Parallelltexter till landskapsstyrelsens framställning

Sänkning av kommunalskattesatsen för samfund

Landskapsstyrelsens framställning nr 16/2001-2002

 

INNEHÅLL

L A N D S K A P S L A G om ändring av 4 § kommunalskattelagen för landskapet Åland. 1

L A N D S K A P S L A G om ändring av 2a § landskapslagen om landskapsandelar  till kommunerna  1

 

 

1

L A N D S K A P S L A G
om
ändring av 4 § kommunalskattelagen för landskapet Åland

 

     I enlighet med lagtingets beslut ändras 4 § kommunalskattelagen den 17 juni 1993 för landskapet Åland (37/1993), sådan den lyder i landskapslagen den 10 augusti 2000 (55/2000), som följer:

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

4 §

Kommunalskatteprocenten för samfund och samfällda förmåner

     Samfund och samfällda förmåner skall på den beskattningsbara inkomsten betala 10,8025 % i kommunalskatt. Denna kommunalskatteprocent är dock 10,5531 % för skatteåret 2000.

 

 

 

4 §

Kommunalskatteprocenten för samfund och samfällda förmåner

     Samfund och samfällda förmåner skall på den beskattningsbara inkomsten betala 6,9861 % i kommunalskatt. (utesl.)

 

 

 

__________________

 

     Denna lag träder omedelbart i kraft och tillämpas första gången vid den be­skatt­ning som skall verkställas för skatteåret 2002.

 

 

2

L A N D S K A P S L A G
om ändring av 2a § landskapslagen om landskapsandelar
till kommunerna

 

     I enlighet med lagtingets beslut ändras 2a § 2 mom. landskapslagen den 19 oktober 1993 om landskapslandelar till kommunerna (70/1993), sådant det lyder i landskapslagen den 31 januari 2002 (7/2002), som följer:

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

2a §

Kapitalinkomstskatt som skall fördelas

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Landskapsstyrelsen fastställer årligen inom mars månad det belopp som skall fördelas mellan kommunerna som kompensation för uteblivna intäkter från beskattningen av kapitalinkomst (kapitalinkomstskatt som skall fördelas). Beloppet bestäms som 37,25 procent av summan av den kapitalinkomstskatt som vid den senast slutförda beskattningen påförts jordbrukare, näringsidkare och yrkesutövare i landskapet.

 

 

 

2a §

Kapitalinkomstskatt som skall fördelas

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Landskapsstyrelsen fastställer årligen inom mars månad det belopp som skall fördelas mellan kommunerna som kompensation för uteblivna intäkter från beskattningen av kapitalinkomst (kapitalinkomstskatt som skall fördelas). Beloppet bestäms som 24,09 procent av summan av den kapitalinkomstskatt som vid den senast slutförda beskattningen påförts jordbrukare, näringsidkare och yrkesutövare i landskapet.

 

 

 

 

__________________

 

     Denna lag träder i kraft den 1 januari 2003. Utan hinder av denna lag skall det belopp som år 2003 fördelas mellan kommunerna som kompensation för uteblivna intäkter från beskattningen av kapitalinkomst bestämmas så att det utgör 24,09 procent av den kapitalinkomstskatt som vid den senast slutförda beskattningen påförts jordbrukare, näringsidkare och yrkesutövare i landskapet minskat med ett belopp som utgör 35,33 procent av det belopp som år 2002 fördelades som kompensation för uteblivna intäkter från beskattningen av kapitalinkomst.