Ålands landskapsstyrelse

PARALLELLTEXTER

 

Datum

 

 

2001-12-20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Parallelltexter till landskapsstyrelsens framställning

Ändring av landskapslagstiftningen om skatter och avgifter med anledning av övergången till euro

Landskapsstyrelsens framställning nr 11/2001-2002

 

INNEHÅLL

L A N D S K A P S L A G om ändring av landskapsskattelagen. 1

L A N D S K A P S L A G om ändring av 2 § landskapslagen om apoteksavgift i landskapet Åland. 2

L A N D S K A P S L A G om ändring av 3 § landskapslagen om resandeavgift 2

L A N D S K A P S L A G om ändring av kommunalskattelagen för landskapet Åland. 3

L A N D S K A P S L A G om ändring av 1 och 8 §§ landskapslagen om hundskatt 4

L A N D S K A P S L A G om ändring av 3 § landskapslagen om bostadshusreservering. 5

vid kommunalbeskattningen. 5

L A N D S K A P S L A G om ändring av 2 och 3 §§ landskapslagen om avdrag vid kommunalbeskattningen för amortering på studielån. 5

 

 

1

L A N D S K A P S L A G
om
ändring av landskapsskattelagen

 

     I enlighet med lagtingets beslut

     upphävs 5a § landskapsskattelagen den 19 oktober 1993 (58/1993), sådan den lyder i landskapslagen den 22 mars 1994 (34/1994) samt

     ändras lagens 3 och 5 §§ samt rubriken till sistnämnda paragraf som följer:

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

3 §

Beräknande av den beskattningsbara förvärvsinkomsten

     Den beskattningsbara förvärvsinkomsten beräknas på samma grunder som den beskattningsbara inkomsten vid kommunalbeskattningen beräknas enligt bestämmelserna i kommunalskattelagen för landskapet Åland och anges i skatteören. Varje hel mark av den beskattningsbara förvärvsinkomsten motsvarar ett skatteöre.

     Om antalet skatteören som fastställs för en skattskyldig understiger etthundra skall skatten inte debiteras.

 

 

 

3 §

Beräknande av den beskattningsbara förvärvsinkomsten

     Den beskattningsbara förvärvsinkomsten beräknas på samma grunder som den beskattningsbara inkomsten vid kommunalbeskattningen beräknas enligt bestämmelserna i kommunalskattelagen för landskapet Åland (utesl.).

 

 

     Om den beskattningsbara förvärvsinkomsten som fastställs för en skattskyldig understiger 10 euro skall skatten inte debiteras.

 

5 §

Uttaxering per skatteöre

     Uttaxeringen per skatteöre är 3,5 penni.

 

 

5 §

Skattesats

     Skattesatsen för landskapsskatten är 3,5.

 

5a §

Avrundning av landskapsskatt

     Den landskapsskatt som den skattskyldige skall betala fastställs i hela mark så att överstigande belopp inte beaktas.

 

 

 

 

Paragrafen upphävs

 

 

 

__________________

    

     Denna lag träder omedelbart i kraft.

 

 

2

L A N D S K A P S L A G
om ändring av 2 § landskapslagen om apoteksavgift i landskapet Åland

 

     I enlighet med lagtingets beslut ändras 2 § landskapslagen den 27 mars 1947 om apoteksavgift i landskapet Åland (6/1947), sådan den lyder i landskapslagen den 27 mars 1984 (24/1984) som följer:

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

2 §

     Apoteksavgift erläggs enligt apotekets omsättning, sedan omsättningsskatten avdragits från denna, på följande sätt:

     Från omsättningen för filialapotek avdras omsättningen i sin helhet, om den utgör högst 300.000 mark, eller en tredjedel av omsättningen, dock lägst 300.000 mark, om den överstiger 300.000 mark innan filialapotekets omsättning sammanläggs med apotekets omsättning för fastställande av apoteksavgiften.

     Apoteksavgift avrundas nedåt till helt marktal.

     Apoteksavgift som uppgår till lägre belopp än 20 mark indrivs inte.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

2 §

     Apoteksavgift erläggs enligt apotekets omsättning, sedan mervärdesskatten avdragits från denna, på följande sätt:

     Från omsättningen för filialapotek avdras omsättningen i sin helhet, om den utgör högst 50.500 euro, eller en tredjedel av omsättningen, dock lägst 50.500 euro, om den överstiger 50.500 euro innan filialapotekets omsättning sammanläggs med apotekets omsättning för fastställande av apoteksavgiften.

     Apoteksavgift fastställs i hela euro.

 

     Apoteksavgift som understiger 5 euro uppbärs inte.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

 

 

__________________

 

     Denna lag träder omedelbart i kraft och tillämpas första gången vid fastställande av den apoteksavgift som uppbärs år 2002.

 

 

3

L A N D S K A P S L A G
om ändring av 3 § landskapslagen om resandeavgift

 

     I enlighet med lagtingets beslut ändras 3 § 1 mom. landskapslagen den 4 december 1974 om resandeavgift (83/1974) som följer:

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

3 §

     Resandeavgift uppbäres för den tid och till det belopp, som lagtinget genom särskilt beslut fastställer med iakttagande av att tiden skall förläggas mellan den 31 mars och den 1 oktober samt att avgiften ej överstiger två mark per passagerare.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

3 §

     Resandeavgift uppbäres för den tid och till det belopp, som lagtinget genom särskilt beslut fastställer med iakttagande av att tiden skall förläggas mellan den 31 mars och den 1 oktober samt att avgiften ej överstiger 34 cent per passagerare.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

 

 

__________________

 

     Denna lag träder omedelbart i kraft.

 

 

4

L A N D S K A P S L A G
om ändring av kommunalskattelagen för landskapet Åland

 

     I enlighet med lagtingets beslut ändras 8 § 1 mom., 10 § 1 och 2 mom. samt 11 § kommunalskattelagen den 17 juni 1993 för landskapet Åland (37/1993) som följer:

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

8 §

Resekostnadsavdrag

     I 93 § inkomstskattelagen avsett avdrag får vid kommunalbeskattningen göras för kostnader för resor mellan bostaden och arbetsplatsen med buss eller annat fortskaffningsmedel som är i regelbunden trafik samt, beräknade enligt de grunder landskapsstyrelsen årligen fastställer, för kostnader för resor mellan bostaden och arbetsplatsen med annat slag av fortskaffningsmedel. Kostnaderna får avdras endast till den del de överstiger 2.000 mark under skatteåret. Om mer än hälften av de avdragsberättigade kostnaderna utgörs av kostnader för resor med buss eller annat fortskaffningsmedel som är i regelbunden trafik, får dock även den del av kostnaderna som understiger 2.000 mark avdras.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

8 §

Resekostnadsavdrag

     I 93 § inkomstskattelagen avsett avdrag får vid kommunalbeskattningen göras för kostnader för resor mellan bostaden och arbetsplatsen med buss eller annat fortskaffningsmedel som är i regelbunden trafik samt, beräknade enligt de grunder landskapsstyrelsen årligen fastställer, för kostnader för resor mellan bostaden och arbetsplatsen med annat slag av fortskaffningsmedel. Kostnaderna får avdras endast till den del de överstiger 340 euro under skatteåret. Om mer än hälften av de avdragsberättigade kostnaderna utgörs av kostnader för resor med buss eller annat fortskaffningsmedel som är i regelbunden trafik, får dock även den del av kostnaderna som understiger 340 euro avdras.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

10 §

Sjukdomskostnadsavdrag

     Skattskyldig har rätt att vid kommunalbeskattningen till fullt belopp göra avdrag från förvärvsinkomsten för egna och familjemedlemmars sjukdomskostnader som överstiger 500 mark. För makar gäller dock att avdrag från förvärvsinkomsten får göras för sjukdomskostnader som sammanlagt överstiger 1.000 mark.

     För sjukdomskostnader som föranletts av sjukhusvistelse utanför Finland och Sverige, om inte intagningen skett på grund av inhemsk läkares remiss, har skattskyldig rätt att vid kommunalbeskattningen göra avdrag från förvärvsinkomsten med högst 1.800 mark, makar dock sammanlagt med högst 3.600 mark. Om skattskyldig under skatteåret försörjt barn som före skatteårets ingång inte har fyllt 17 år skall i detta mom. avsett belopp höjas med 400 mark för varje sådant barn.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

10 §

Sjukdomskostnadsavdrag

     Skattskyldig har rätt att vid kommunalbeskattningen till fullt belopp göra avdrag från förvärvsinkomsten för egna och familjemedlemmars sjukdomskostnader som överstiger 84 euro. För makar gäller dock att avdrag från förvärvsinkomsten får göras för sjukdomskostnader som sammanlagt överstiger 168 euro.

     För sjukdomskostnader som föranletts av sjukhusvistelse utanför Finland och Sverige, om inte intagningen skett på grund av inhemsk läkares remiss, har skattskyldig rätt att vid kommunalbeskattningen göra avdrag från förvärvsinkomsten med högst 300 euro, makar dock sammanlagt med högst 600 euro. Om skattskyldig under skatteåret försörjt barn som före skatteårets ingång inte har fyllt 17 år skall i detta mom. avsett belopp höjas med 70 euro för varje sådant barn.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

11 §

Studieavdrag

     Den skattskyldige har rätt att vid kommunalbeskattningen avdra från nettoförvärvsinkomsten, förutom de avdrag som avses i 105 § inkomstskattelagen, 2.000 mark för varje termin under vilken han erhållit regelbunden och full undervisning i en läroinrättning på grundskole-, gymnasie- eller högskolenivå eller i en därmed jämförbar läroinrättning.

 

 

11 §

Studieavdrag

     Den skattskyldige har rätt att vid kommunalbeskattningen avdra från nettoförvärvsinkomsten, förutom de avdrag som avses i 105 § inkomstskattelagen, 340 euro för varje termin under vilken han erhållit regelbunden och full undervisning i en läroinrättning på grundskole-, gymnasie- eller högskolenivå eller i en därmed jämförbar läroinrättning.

 

 

 

__________________

 

     Denna lag träder omedelbart i kraft och tillämpas första gången vid den beskattning som skall verkställas för skatteåret 2002.

 

 

5

L A N D S K A P S L A G
om ändring av 1 och 8 §§ landskapslagen om hundskatt

 

     I enlighet med lagtingets beslut ändras 1 § 1 mom. och 8 § landskapslagen den 24 november 1981 om hundskatt (77/1981) som följer:

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

1 §

     För hund skall i enlighet med vad i denna lag stadgas årligen betalas hundskatt till den kommun där hundägaren hade sitt egentliga bo och hemvist (hemort) vid utgången av det föregående kalenderåret (skatteåret). Hundskatt skall erläggas årligen till ett belopp av högst 150 mark i enlighet med vad kommunfullmäktige besluter.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

1 §

     För hund skall i enlighet med vad i denna lag stadgas årligen betalas hundskatt till den kommun där hundägaren hade sitt egentliga bo och hemvist (hemort) vid utgången av det föregående kalenderåret (skatteåret). Hundskatt skall erläggas årligen till ett belopp av högst 25 euro i enlighet med vad kommunfullmäktige besluter.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

8 §

     Har hundägare försummat att göra ändringsanmälan om flyttning till annan ort eller anmälan för skattefri hund, kan kommunstyrelsen ålägga honom en försummelseavgift om 50 mark. Avgiften skall debiteras senast under det femte året efter det år för vilket anmälan borde har gjorts. Angående försummelseavgiften gäller i övrigt vad om hundskatt är stadgat.

 

 

8 §

     Har hundägare försummat att göra ändringsanmälan om flyttning till annan ort eller anmälan för skattefri hund, kan kommunstyrelsen ålägga honom en försummelseavgift om 10 euro. Avgiften skall debiteras senast under det femte året efter det år för vilket anmälan borde har gjorts. Angående försummelseavgiften gäller i övrigt vad om hundskatt är stadgat.

 

 

 

__________________

 

     Denna lag träder omedelbart i kraft.

 

 

6

L A N D S K A P S L A G
om ändring av 3 § landskapslagen om bostadshusreservering

vid kommunalbeskattningen

 

     I enlighet med lagtingets beslut ändras 3 § landskapslagen den 28 maj 1987 om bostadshusreservering vid kommunalbeskattningen (44/1987), sådan den lyder i landskapslagen den 11 februari 1992 (16/1992) som följer:

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

3 §

     En bostadshusreservering skall göras i samfunds bokföring senast vid fastställandet av bokslutet. Maximibeloppet för reserveringen är under skatteåret 400 mark per kvadratmeter av bostadshusets area. Om bostadshusreservering avser en yta som understiger 200 kvadratmeter eller om reserveringen understiger 20.000 mark är den inte avdragbar vid beskattningen.

 

 

3 §

     En bostadshusreservering skall göras i samfunds bokföring senast vid fastställandet av bokslutet. Maximibeloppet för reserveringen är under skatteåret 68 euro per kvadratmeter av bostadshusets area. Om bostadshusreservering avser en yta som understiger 200 kvadratmeter eller om reserveringen understiger 3.500 euro är den inte avdragbar vid beskattningen.

 

 

 

 

__________________

 

     Denna lag träder omedelbart i kraft och tillämpas första gången vid den beskattning som skall verkställas för skatteåret 2002.

 

 

7

L A N D S K A P S L A G
om ändring av 2 och 3 §§ landskapslagen om avdrag vid
kommunalbeskattningen för amortering på studielån

 

     I enlighet med lagtingets beslut ändras 2 § 1 mom. och 3 § landskapslagen den 10 januari 1984 om avdrag vid kommunalbeskattningen för amortering på studielån (4/1984) som följer:

 

Gällande lydelse

 

Föreslagen lydelse

 

2 §

     Som studielåneavdrag får avdras det belopp vilket den skattskyldige till kreditinrättning erlagt som amortering på studielån. Avdraget får dock utgöra högst 3.000 mark per kalenderår.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

 

2 §

     Som studielåneavdrag får avdras det belopp vilket den skattskyldige till kreditinrättning erlagt som amortering på studielån. Avdraget får dock utgöra högst 500 euro per kalenderår.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

3 §

     På ansökan av kommun kan landskapsstyrelsen, om kommunen har låg skattekraft, sänka övre gränsen för det i 2 § nämnda avdraget till lägst 1.500 mark.

 

 

3 §

     På ansökan av kommun kan landskapsstyrelsen, om kommunen har låg skattekraft, sänka övre gränsen för det i 2 § nämnda avdraget till lägst 250 euro.

 

 

 

__________________

 

     Denna lag träder omedelbart i kraft och tillämpas första gången vid den beskattning som skall verkställas för skatteåret 2002.