Ålands lagting

RESERVATION

Lagtingsledamot

Datum

Arkivbeteckning

Anna-Helena Sjöblom, Dennis Jansson

2001-10-04

FU0420002001-R

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Ålands lagting

 

 

 

 


Reservation mot finansutskottets betänkande

Förslag till andra tilläggsbudget för år 2001

·       Finansutskottets betänkande nr 4/2000-2001

 

 

Vi reserverar oss mot utskottsmajoritetens beslut att omfatta föreliggande förslag, i allmänna motiveringarna, till principer för bidrag och lån beträffande samhällsekonomiska projekt som idrottscenter i Godby och badhus i Mariehamn.

     De förslag som landskapsstyrelsen presenterar är allmänt skrivna med många oöverskådliga och vidsträckta tolkningsmöjligheter. Stödnivåerna bör inte som i nuvarande förslag ge utrymme för politiskt godtycke.

     Enligt vår uppfattning måste sådana principer vara klara, entydiga och rättvisa för att ge de sökandena en reell uppfattning om vilka stödnivåer som ett projekt är berättigat till.

     Vi tar dessutom avstånd ifrån de sätt på vilket förslaget till stödprinciper tillkommit. Under utskottsbehandlingen har det framkommit att förslaget till principer inte undergått normal tjänstemannaberedning utan producerats av finansansvariga landskapsstyrelseledamoten själv, ett faktum som inte stärker de höga krav på objektivitet och likabehandling som ärendet förtjänar.

 

Med hänvisning till ovan anförda föreslår vi till betänkandets allmänna motivering fogas två nya stycken av följande lydelse:

 

Landskapsstyrelsen bör i anslutning till ordinarie budgeten för 2002 framlägga ett entydigt rättvist förslag till principer fritt från nuvarande vidsträckta politiska tolkningsmöjligheter som enbart skapar godtycke. Regler för motsvarande investeringar bör vara sådana att de fyller givna specifika kriterier som investerarna (kommunerna) kan förlita sig på långsiktigt. I nuvarande förslag är kriterierna inte faktabaserade utan politiskt givna med nästintill fri prövning för beslutsfattarna.

 

Vad gäller landskapsstödet till idrotts- och fritidsanläggningar skall för framtiden gälla att annan än landskapet skall äga anläggningarna och garantera driften av dem.

 

 

Mariehamn den 24 september 2001

 

 

Anne-Helena Sjöblom

 

 

Dennis Jansson