Bilaga 4


SKRIFTLIG FRÅGA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till Danmarks, Finlands, Sveriges og Ålands regeringer

Skriftlig fråga

om EU:s vattenramdirektiv och tolkningen av Weserdomen

 

Den 3 november 2015 antog Nordiska rådet en rekommendation till mi- nisterrådet att insamla erfarenheter av EU:s vattenramdirektiv i de nor- diska länderna och att utarbeta förslag till förändringar med beaktande av kommande revision av direktivet. Ministerrådet rekommenderades även att kartlägga nordiska styrkepositioner i fråga om vattenresurser och hur dessa kunde användas för att säkra trygg vattenförsörjning i andra reg- ioner.

 

Den 1 juli 2015 avkunnade EU-domstolen den s.k. Weserdomen (EU dom- stolens mål C-461/13). Domstolens anser att medlemsstaterna är skyldiga att inte meddela tillstånd till verksamheter som riskerar att orsaka en för- sämring av status eller när uppnående av god ytvattenstatus eller god ekologisk potential och god kemisk ytvattenstatusäventyras. Begreppet försämring tolkas som att en försämring till en sämre klass för en enskild Kvalitetsfaktor räcker för att försämring ska uppstå även om inte den sammanvägda statusen försämras. Denna ska nu implementeras i de nor- diska länder och självstyrda områden som är med i EU.

 

Med anledning av det ovan angivna ombeds regeringarna för Danmark, Finland, Sverige och Åland besvara:

·         Pågår ett samarbete i fråga om tolkningen av Weserdomen och kommer det att bli fråga om att förändra den nationella lagstift- ningen med tanke nämnda dom?

 

·         vilket sätt kommer regeringarna att verka för att normalt liv och verksamhet inklusive näringsverksamhet fortsättningsvis kan bedrivas i EU:s kust och insjöområden?

 

Mariehamn, 21 april 2016

 

 

 

Mikael Staffas (Lib)


 

Nordiska rådet

 

 

E 16/2016

 

Ställd av:

Mikael Staffas (Lib)

 

Till:

Danmarks, Finlands, Sveriges og Ålands regeringer

 

J.nr. 16-00123-3